Tilbage til oversigt
21. august 2024

Ændrede regler for pension og barsel

Vær opmærksom på at forårets overenskomster på GLS-As områder indebærer en række ændringer i reglerne for henholdsvis pension og barsel, som er trådt i kraft henover sommeren:

Pension:
Med virkning fra 1. juni 2024 er den obligatoriske pensionsbidragssats ændret i alle GLS-As overenskomster således, at arbejdsgivers bidrag udgør 10,66%, mens medarbejderens eget bidrag udgør 2,33%. Som hidtil kan en medarbejder vælge at forhøje sit egetbidrag.

For 18-19 årige elever og lærlinge udgør arbejdsgivers bidrag dog 10%, mens medarbejderens eget bidrag udgør 2%.

Læs mere om reglerne for pension under de enkelte overenskomstområder her.

Barsel:
Med virkning for fødsler efter 1. juli 2024 er perioden med ret til orlov med løn i forbindelse med barsel udvidet med op til 4 uger for både mor, far og adoptanter. Barselsreglerne i overenskomsterne er desuden generelt blevet tilpasset den nugældende barselslovs orlovsperioder samt regler om øremærkning.

Som en konsekvens heraf er mors ret til forhøjet pensionsbidrag under barselsorloven tilpasset de ændrede orlovsperioder, så der betales et højere bidrag, men i en kortere periode. Det samlede forhøjede pensionsbidrag er således ikke ændret.

Læs mere om reglerne for løn under barsel under de enkelte overenskomstområder her.

Vær opmærksom på om de ændrede regler giver anledning til opdatering af personalehåndbøger, interne retningslinjer, skabeloner osv.

Driftsledere, ledende medarbejdere i øvrigt og andre funktionærer udenfor overenskomst kan have pensions- og barselsvilkår, der afspejler overenskomstansatte kollegaers. Vær derfor ligeledes opmærksom på om de ændrede regler giver anledning til ændringer i denne medarbejdergruppes vilkår samt ansættelseskontrakter.

Tilbage til oversigt
silver round coin on white ceramic pig coin bank