Tilbage til oversigt
8. oktober 2024

Ny uddannelsesreform fra 2030 skal give alle unge mulighed for at gå gymnasievejen

Udover de nuværende STX og HHX vil der nemlig opstå en ny gymnasieretning EPX, som giver alle unge lige mulighed for:

  • Udskydelse af valg af uddannelse
  • Attraktivt ungdomsmiljø
  • Kort afstand til uddannelsessted

Det betyder, at Erhvervsuddannelserne fra 2030 bliver voksenuddannelser, der som udgangspunkt tages efter gymnasiet. Den nye gymnasieretning EPX vil have et lavere adgangskrav end STX og HHX og indeholde flere værkstedsfag og færre fag som fx oldtidskundskab.

Reformen kommer også med en institutionsreform, som vil betyde flere fusioner af uddannelsesinstitutioner fra 2030, idet regeringens hensigt er at samle ungdomsuddannelsesmiljøet om denne fælles gymnasieskole med de 3 hovedretninger STX, HHX og EPX.

Grøn studenterhue eller den direkte vej til erhvervet

Med dagens reformudmelding ser vi altså ind i en fremtid, hvor dét vi er vant til, hedder erhvervsuddannelser på vores område, som udgangspunkt kommer til at bestå af en studentereksamen, hvor huen får et grønt bånd, efterfulgt af et grundforløb 2 og dernæst et hovedforløb som vi kender det i dag. Den nuværende 10. klasse og grundforløb 1, HF og EUX nedlægges derfor til fordel for EPX. For den unge der vil i gang direkte med en erhvervsuddannelse, vil der fortsat være mulighed for at gå direkte på grundforløb 2 udenom gymnasiet, hvis et antal kriterier er opfyldt. En direkte vej fra 9. klasse til grundforløb 2 vil fx være, hvis den unge allerede har en uddannelsesaftale med en virksomhed.

Uddannelse resten af livet

Med reformen ser vi altså ind i et helt nyt uddannelseslandskab hvor en del parametre dog stadig er ukendte. Foran ligger nu forhandlinger og ikke mindst en udbudsrunde, hvor alle skoler der i dag udbyder ungdomsuddannelser og HF kastes op i luften, for at lande et sted, hvor landets unge har lige kort til skole uanset om de vælger STX, HHX eller EPX. De 3 gymnasieretninger giver samtidigt unge lige mulighed for videreuddannelse nu eller senere i livet, så ingen retning lukker døre i uddannelsessystemet.

Hvad mener GLS-A

Med en grøn erhvervsrettet studenterhue som springbræt, tror vi flere unge vil både vælge – og gennemføre en erhvervsuddannelse efterfølgende. Vi konstaterer samtidig med glæde, at det fortsat er muligt at gå direkte fra 9.klasse ind på en erhvervsuddannelse, såfremt der er underskrevet en uddannelsesaftale.

Tilbage til oversigt
a group of people in a room with a projector screen

Kontaktinfo

Arbejdsgiverforeningen GLS-A

Agro Food Park 13
8200 Århus N

Telefon: +45 8740 3400
E-mail: info@gls-a.dk

Flere nyheder i samme kategori